Lélek Reform

Lélek Reform

A tudatosság kézikönyve

2017. március 09. - Lélek Reform
A Tudatosság Kézikönyve

Ha vadidegennel találkozol, rövid beszélgetés alatt kiderül, hogy az illető milyen „értékrendet”, meggyőződést vall magáénak, hogy milyen hitek alapján cselekszik.

Tudjuk, hogy milyen a személyisége: miként gondolkodik, érez és viselkedik egy hithű keresztény vagy muzulmán, egy jobb- vagy baloldali értékrendű, egy futballrajongó, vagy bármilyen más csoporttal, ideológiával, elme-alkotta elképzeléssel teljesen azonosult személyiség.

Éppen ez a kiszámíthatóság, kiismerhetőség az, ami által könnyen manipulálhatóvá válnak..
Minél több hitrendszerrel vagy programozva, kondicionálva, annál gépiesebbé válsz, s annál könnyebben leszel befolyásolható.

Láthatjuk, hogy milyen könnyű lázba hozni egy radikális meggyőződésűt. Van, akit akár fanatikus öngyilkos kamikaze akciókra is késztethetünk azzal, hogy rájátszunk a benne levő programozott hitrendszerekre, azonosulásokra: „A Paradicsom vár rád 70 szűzzel, ha feláldozod magad az egyetlen szent elképzelésünkért.”
Az elme Paradicsomot készít önmagának saját elképzeléseiből, s az elképzelt Paradicsomában megőrül..

Bármilyen „szent ügy” fanatikusává válhatsz. Mélyen legbelül tudattalanul az a meggyőződésed, hogy az abszolút igazság letéteményese vagy, s érzed a tudattalan késztetést, hogy ezt az abszolút, egyetlen igazságot akár erőszakkal is elfogadtasd másokkal.

Ebből pedig borzalom keletkezik, sok szenvedés. amelyeket valójában nem hús-vér, érző-gondolkodó emberek vívnak egymással, hanem „-izmusok”, ideológiák. Emberek helyett elme-alkotta elképzelések harcolnak egymással..
17015704_997820660350021_1369239398952938805_o.jpg

Az egó az, aki mindezek megalkotója és ugyanakkor elszenvedője is. Ő hallgatja belső hangként a lelkiismeret, fölöttes én parancsoló hangját, és ő az, aki megbirkózik a mélyből feltörő ösztönökkel, s az elfojtott, kiutált személyiségrészekkel.

Neki kell a mindennapokban helyt állnia, boldogulnia úgy, hogy valamiképpen össze kell egyeztetnie az ellentétes hiedelmeket, gondolatokat, kavargó érzelmeket, és meg kell magyaráznia a félelmeidből s vágyaidból fakadó tetteidet.

Egy stratégiázó hadvezér ágaskodik szüntelenül benned, aki minden oldalról hatalmas katonai támadásnak van kitéve: "Stratégiáznom kell: Vajon mit kell tennem? Mi a jó számomra?"

Nem könnyű a dolgod: kis ÉN-ként megfelelni minden elvárásnak és fenntartani azt, hogy jól érezd magad a bőrödben.

Folyamatosan gondolkodnod kell, elemezned az éppen történő eseményeket; címkézni a szereplőket ilyennek vagy olyannak, jónak vagy rossznak, kívánatosnak vagy elutasítandónak, miközben szembe kell nézz a mélyből feltörő legvadabb vágyaiddal és félelmeiddel is.

Így jön létre a folyamatosan elemezgető és parancsolgató tábornok: az egó.

Az egymással harcban álló személyiségrészeink ölre mennek a saját igazukért, s az egó dolga rendet csinálni ebben a pokoli zűrzavarban.

Teljes meggyőződéssel azonosulsz a szerepeiddel, társadalmi maszkjaiddal és elhiszed, hogy ezen maszkok és szerepek nélkül nem létezhetnél. Úgy érzed, hogy szükséged van rájuk, létfontosságúak, mert megvédenek téged önmagadtól s másoktól.

De ki az „én” tudomás, akit az egó oly megszálltan véd?

Életed derekára már annyi elgondolást, elképzelést, szabályt és dogmát magadévá teszel, hogy már azt sem tudod, hogy valójában ki vagy.

Elfeledkezel arról, hogy létezésed van, bármilyen elképzelésen, társadalmi konvención túl is létezel. Elfeleded, hogy az a tudatosság vagy, aki formát, testet öltött magára, hogy eljátssza szerepeit ezen a hatalmas nagy színpadon: az élet színpadán.

(Részletek Kery Ervin: "A tudatosság kézikönyve" c. könyvéből)

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekreform.blog.hu/api/trackback/id/tr6712324277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárosi József 2017.03.12. 10:26:50

Hűha!
Ezek igen szépen fogalmazott sorok!
Vajon bűn-e, az a bizonyos manipulációt úgy és arra használni, hogy az egyénnel megértessük ezen dolgokat? Mert ezt egy hétköznapi ember ötször is elolvashatja de csak hamis kérdések tömkelegét fogja tudni feltenni majd, mert pontos fogalmai és ismeretei hiányában szenved és nem tudja, mit kezdjen ezzel mert nem illik a mindennapi cselekménysorozatához ami egy program-szerű algoritmus alapján működik, de még ezt a programot sem ismerték fel...
2012 óta jó néhányan munkálkodunk a világban azon, hogy ezt nyilvánvalóvá tegyük minél több ember számára, kérdés, mennyi idő fog eltelni, mire ez egy rögzült tétel lesz a természetes működés közepette??
Épp az este (éjjel) gondolkodtam el a Mindenség működésén és azon, miért éljük azt a bizonyos hatodik (?) eont, és vajon lesz-e hetedik, mert ugyan az fog-e csak bekövetkezni mint eddig, vagy képesek leszünk vére úgy színpadra lépni, hogy a darab eljátszását követően elmagyarázzuk azt, hogy az is csak egy célt szolgált?!
Minden élő, mi teremtetett, azért született hogy meghaljon.
A sötétséget megvilágítja a fény, a fény kihúny egy idő után és újra sötét lesz, ez az Univerzum, a Kozmosz rendje -mióta az Értelem megtestesült a materiálban.
Vajon ez változtatható?
Vagy túl nagy falat ez? :D
süti beállítások módosítása